Supermoto

supermoto

Een van de meest spectaculaire takken van motorsport is supermoto: een combinatie van motocross en wegrace, maar ook van speedway en flattrackracen. Circuits bestaan voor ca 70 à 80 procent uit verhard en 20 à 30 procent uit onverhard oppervlak. In het onverharde deel ligt vaak een aantal flinke jumps. De motoren waarmee wordt gereden zijn in de basis crossmotoren die zijn aangepast met andere wielen en banden, grotere remmen, aangepaste vering en beschermende beugels op het stuur. Ook zijn de kleding voorschriften strenger dan bij de cross, een leren pak en -handschoenen zijn vereist en ook erg nuttig mocht je onderuit gaan op het verharde deel van de baan.

Kenmerkend voor de supermoto is het sliden voor de bochten op het verharde deel van de baan. Men laat het achterwiel voor de bocht bewust uitbreken om zo laat mogelijk te kunnen remmen en toch nog op tijd de bocht op tijd in te kunnen steken.

Supermoto

Supermoto vindt zijn oorsprong in de jaren zeventig, toen ABC’s Wide World of Sports de hoogst gewaardeerde sportshow in de Verenigde Staten was. In 1979 gaf ABC opdracht voor een tv-evenement genaamd “Superbikers”, gecreëerd door motorjournalist en promotor Gavin Trippe, bedoeld om de ultieme allround motorcoureur te vinden door alle sterrijders uit verschillende race disciplines samen te brengen op één circuit dat drie racegenres combineerde: flattrackracen, motorcross en wegracen. Superbikers werd vervolgens gemanifesteerd als een jaarlijks evenement op de Carlsbad Raceway in Zuid-Californië. De asfalt- en onverharde parcoursen van de show waren bedoeld om talent uit de wereld van off-road, flat track en wegracen aan te trekken.

Wereld- en nationale kampioenschappen winnende motorrijders zoals Kenny Roberts en Jeff Ward, wier respectievelijke sporten destijds wegracen en motorcross waren, namen deel aan de races. De Superbikers werden al snel een groot succes voor de kijkcijfers, tot 1985, waarna ABC de show moest annuleren vanwege nieuw management en bezuinigingen; de annulering ervan betekende ook het begin van een lang sabbatical van de sport in de VS.

Supermoto

Wereld- en nationale kampioenschappen winnende motorrijders zoals Kenny Roberts en Jeff Ward, wier respectievelijke sporten destijds wegracen en motorcross waren, namen deel aan de races. De Superbikers werden al snel een groot succes voor de kijkcijfers, tot 1985, waarna ABC de show moest annuleren vanwege nieuw management en bezuinigingen; de annulering ervan betekende ook het begin van een lang sabbatical van de sport in de VS.

Supermoto

De Europese rijders die in Amerika aan de sport deelnamen, brachten de sport echter mee terug naar Europa, waar de sport snel aan populariteit won. Vooral in Frankrijk werd de sport erg populair.

Het Supermoto Wereldkampioenschap ontstond in 2002, waarbij de Fransman Thierry van den Bosch de eerste wereldkampioen supermoto werd.

Ook in Nederland werd supermoto een nieuwe tak van motorsport met een officieel Open Nederlands kampioenschap. Maar al snel werd besloten om samen te werken met onze Belgische buren zodat beide landen meer wedstrijden kregen en de organisatoren meer rijders aan de start. De situatie was vele jaren dat het startveld bestond uit vooral Belgen en Nederlands die deelnamen aan hun beide open kampioenschap. Al snel floreerde dit kampioenschap met wedstrijden in Nederland en België. In 2015 werd besloten om er één gezamenlijk kampioenschap van beide landen van te maken, de BeNeCup. Helaas kwamen de laatste jaren steeds meer Nederlandse motorclubs in de problemen met de organisatie van hun evenement door de steeds strenger wordende eisen en stijgende kosten.

Supermoto

Tijdens de corona crisis lag de competitie stil en na de corona-crisis is de EMC de enige Nederlandse club die nog een supermoto wedstrijd organiseert. Dat heeft natuurlijk ook zijn weerslag op het aantal rijders die nog een supermoto licentie aanvragen.
In Enter hebben we ook altijd de EMC klasse voor regionale rijders die geen vaste supermoto licentie hebben. De meeste rijders in de EMC klasse rijden de rest van het jaar enduro’s of crossen en nemen deel met hun enduro- of crossmotor die dan wordt voorzien van straatbanden.
In Enter wordt gereden op het circuit ‘De Krompatte’, zo heet immers de straat de Veldegge in werkelijkheid, waar het circuit overheen gaat.

Supermoto

supermoto 8-9 juni 2024

Op zondag 9 juni wordt op het stratencircuit “De Krompatte”, voor de 10e keer een Supermoto wedstrijd georganiseerd door de Enterse Motor Club (EMC).

Om de rijders een extra gelegenheid te geven om te trainen en de baan te leren kennen is er ook nu weer een extra training op de zaterdagavond (8 juni) van 17:00 uur tot 19:00 uur.
Op zondagmorgen worden eerst de kwalificatie trainingen verreden waarna aansluitend de wedstrijden beginnen.

Het is weer een BeNeCup wedstrijd, het gezamenlijke kampioenschap van Belgiė en Nederland.

Er zijn drie BeNeCup klassen, de echte snelle rijders, met een internationaal startbewijs, rijden in de klasse Inters, daaronder is er de klasse Euro’s en dan nog de klasse Nationaal.

Naast de BeNeCup klassen is er weer een EMC Klasse. De deelnemers in de EMC-klasse crossen normaal gesproken met hun Enduro of crossmotor door het zand. Deze klasse rijdt alleen in Enter en is voor het publiek leuk om te zien, want die kennen veel rijders in de klasse persoonlijk.

De vrije training op zaterdagavond van 17:00 uur tot 19:00 uur is gratis toegankelijk.

Op zondag 9 juni is de entree € 6,- (toegang tot 16 jaar is gratis).

Kijk voor het laatste nieuws, het Programma, Circuit “De Krompatte”, en andere info over de Supermoto op onze Facebook pagina.

Wij als Enterse Motorclub kijken er weer naar uit om er net zo’n succes van te maken als voorgaande jaren!

De Supermoto commissie